Tapahtunutta


RETKET JA LEIRIT

Perhepäivä 2021

Lauantaiaamuna 14.9. oli kaunis alkusyksyinen sää. Kolmetoista aikuista ja kymmenen lasta olivat lähdössä viettämään perhepäivää Korkeasaareen Helsinkiin odottavin mielin. Matkaan lähdettiin Turun tuomiokirkon edestä invabussilla klo 9.00. Piispanristiltä otettiin mukaan kaksi perhettä ja niin porukka oli koossa. Matkalla matkanjohtaja Terje kertoi päivän ohjelmasta ja jakoi yhdistyksen ruokailukupongit kaikille. Aikuiset saivat 15 € kupongin ja lapset 10 €. Teboil Kivihovissa pysähdyttiin, ja jokainen sai ostaa kahvilasta omakustanteisesti mitä halusi.

Korkeasaaressa oltiin perillä klo 11.40. Terje kävi lunastamassa sisäänpääsyliput.  Sitten olikin opastetun kierroksen aika. Muutamia esimerkkejä kohteista, joissa käytiin. Aluksi suunnattiin Kissalaaksoon, jossa oli paljon erilaisia kissaeläimiä, niistä eniten uhanalaisia ovat amurintiikeri ja lumileopardi. Jokaisella amurintiikerillä on henkilökohtainen raidoitus, kun taas lumileopardilla on erittäin pitkä häntä. Ja arvaatteko te, mihin tarkoitukseen eläin sitä käytti? Ette varmaan. Pitkä häntä suojaa kaulahuivina.

Sitten nähtiin erilaisia apinoita. Berberiapina eli magotti on ainoa Euroopan alueella elävä kädellinen – lukuun ottamatta ihmistä. Gibraltarilla on pieni populaatio. Viimeinen kohde oli karhulinna, jossa elää suomalaisia ruskeakarvaisia karhuja. Kierros oli mielenkiintoinen ja opas erinomainen. Ja sitten kaikilla olikin jo nälkä. Jokainen sai suunnata mieleiseensä ravintolaan. Ruokailun jälkeen oli vapaata aikaa kierrellä missä halusi.

Bussi lähti kohti Turkua klo 16.30. Matkalla pysähdyttiin taas Teboil Kivihovissa ja perillä Turussa oltiin klo 19.30.

Kaikki olivat retkeen ja sen järjestelyihin tyytyväisiä. Sääkin suosi koko päivän, oli puolipilvinen ilma ja lämpöä 15 astetta.

Retken suunnittelivat ja toteuttivat kolmikko: Terje Vainio, Tarja Kiviranta ja Hilkka Kauhaniemi. Tästä heille iso kiitos yhdistyksen puolesta. Matkakuluihin upposi Aivovammaliitolta saatu jäsenjärjestöavustus 600 €. Retken kulut olivat yhteensä 1 550 €.


Virkistysviikonloppuleiri

Jo perinteeksi muodostunut viikonloppuleiri toteutettiin tänä vuonna erityisjärjestelyin koronan vuoksi. Leiri oli 17–19. 9. 2021 seurakunnan omistamassa Sinapin leirikeskuksessa Kakskerran saaressa Turussa. Leirille otettiin mukaan vain puolet tavanomaisesta määrästä. Sinapissa on hotellitason majoitus, hyvä ruoka ja se sijaitsee kauniilla paikalla meren äärellä. Erinomainen paikka virkistäytymiseen.

Tämä oli jo kymmenes kerta vuosittain, kun leiri toteutettiin. Viime vuonna oli ainoa kerta, kun leiriä ei pidetty koronan vuoksi. Leirin johtajana toimi diakoniatyöntekijä Tanja Rantapere. Avustajia oli seurakunnalta viisi henkilöä. Varsinais-Suomen Aivovammayhdistyksestä oli vetäjinä Pirjo Saarinen ja Terje Vainio. Leirille osallistui 13 jäsentä kokoaikaisesti. Lauantaikävijöitä oli kuusi henkilöä. Leirin hinta oli 67 € sisältäen täyden ylöspidon. Lauantaikävijät maksoivat 20 €, sisältäen aamiaisen ja lounaan.

Ohjelmasta mainittakoon; leiri alkoi perjantaina klo 18.00, jolloin jaettiin huoneet. Sitten tutustuttiin ja kuultiin leirin säännöt. Klo 19.00 suunnattiin grillailupaikalle grillailemaan makkaraa ja muuta mukavaa. Vielä 20.30 oli nojatuolimatka Japaniin Tanjan johdolla.

Lauantai

Joka päivä oli mahdollisuus aamulenkkiin tai uintiin. Oli myös ulkopelejä, kuten mölkky ja jazzy. Päivittäin oli aamunavaus ja lipun nosto. Iltaisin taas oli iltahartaus ja lipun lasku. Leirillä ei ollut pakko osallistua ohjelmiin ellei halunnut. Jokainen sai virkistyä omalla tavallaan. Suurin osa leiriläisistä tosin osallistui jokaiseen ohjelmaan. Aamulla tarjoiltiin tietenkin runsas aamiainen. Sen jälkeen olikin sitten askartelun aika, askarreltiin purjevene ja siihen riipus, niin että se vene roikkui kaulassa koruna.

Lounaan jälkeen oli arpojen myyntiä. Monet olivat tuoneet mukanaan voittoja arpajaisiin, ja voitot olivatkin komeita. Arpajaisvoitot toivat yhdistykselle 184 €. Se on ihan hyvä summa noin pieneltä porukalta.

Päiväkahvin aikaan minäkin sitten pistäydyin leirillä. Kahvin jälkeen oli arpajaisten vuoro ja sitten minun vuoroni. Minulla oli mukana joukko valokuvia työmatkoiltani eteläisessä Afrikassa. Olen käynyt Etelä-Afrikassa ja Swazimaassa monta kertaa ja yhden kerran myös Sambiassa. Työmatkani liittyivät terveydenhuoltoon, olen koulutukseltani sairaanhoidon opettaja. Kuuntelijat olivat kiinnostuneita aiheesta ja tutkivat tarkasti tuomiani afrikkalaisia esineitä.

Päivällisen jälkeen ohjelmassa oli sauna niin naisille kuin miehillekin. Yhdistyksemme vertaistukijat antoivat tukea tarvitseville miesten saunan aikana naisille ja sitten taas miehille naisten saunan aikaan. Illalla vielä käytiin Kanadassa nojatuolimatkalla Tanjan johdolla.

Sunnuntai

Aamutoimet sujuivat kuin ennenkin. Oli tavaroiden pakkaamista ja kaikenlaista lähtötouhua. Lounaan jälkeen siiten sanottiin HEI!

Leiri oli osanottajien mukaan hyvä, ohjelmaa kiiteltiin ja uusi leiriaika on jo tiedossa. Se on 16–18.9.2022.

Marjatta Pihlajamaa


ASIANTUNTIJALUENNOT

Luentoja on pidetty 1-2 kertaa vuodessa vuodeta 2010 alkaen. Luentomateriaalit löytyvät tästä alta, uusin aina ensimmäisenä.


Aivovammojen käypähoitosuositus

3.11.2021

Neurotraumatologian professori ylilääkäri Olli Tenovuo piti yhdisytyksemme tämän syksyn asiantuntijaluennon aiheenaan jokin aika sitten uusittu aivovammojen käypähoitosuositus. Tenovuon esitysmateriaali on luettavissa täältä (pdf).


Tukea arkeen

17.11.2020

Tyksin sosiaalityöntekijä (YTM) Taina Kiuru oli 17.11. pitämässä syksyn asiantuntijaluentomme otsikolla ”TUKEA ARKEEN virallisesti ja torellisesti”, jonka esitysmateriaali ”Tukea arkeen virallisesti ja torellisesti” löytyy tästä (pdf).

Esitysillassa jaossa ollut vihkonen ”Sosiaaliturvan tarkistuslista 2020” löytyy täältä (pdf).


Aivovammakuntoutuksen vaikuttavuus, nykytila ja tulevaisuuden näkymät

20.11.2019

Luennoitsijana neuropsykologi Anna Ryösä, Attentio Oy. Luennolla ovat mukana myös toimintaterapeutti Sirke And sekä fysioterapeutit Kati Peltomäki ja Lotta Henriksson. Attention nettisivut https://www.attentio.fi/ . Attendion esitysmateriaali löytyy tästä (pdf).

Vinkkejä aiheesta


Miten kuntoutan itseäni

20.11.2018

Syksyn asiantuntijaluennolla (20.11.2018) kliininen neuropsykologi Tarja Ketola kertoi miten jokainen voi kuntouttaa itse itseään. Tarja Ketolan tekemä luentomateriaali on luettavissa täältä (pdf).


Aivovammoihin liittyvät kielelliset oireet, millaisia ne ovat ja mitä tällä hetkellä tutkitaan?

17.4.2018

Neurologisten häiriöiden erikoispuheterapeutti Marjaana Raukola-Lindblom piti syksyn asiantuntijaluennon otsikon aiheista. Luento oli yleisön mielestä hyvä ja kiinnostava. Sitä kuvatkoon runsas positiivinen palaute ja yleisön tiivis mukanaolo luennon aikana ja vielä sen jälkeenkin. Illan luentomateriaali löytyy tästä (pdf).


Aivovammojen diagnostiikan ja hoidon kehitys – historiaa ja tulevaisuutta

21.11.2017

Luento oli yhdistyksemme Suomi 100-tapahtuma, aiheena: Aivovammojen diagnostiikan ja hoidon kehitys – historiaa ja tulevaisuutta. Luennoitsija oli neurologian ja neurotraumatologian dosentti Olli Tenovuo. Luento pidettiin 2017 Turun Ortodoksisen kirkon srk-salissa. Sali tuli täyteen luennosta kiinnostuneita jo ennen klo 18 ja siksi viime hetken tulijoita ei turvallisuusmääräysten perusteella voitu enää päästää sisälle.

Dosentti Tenovuon esitysmateriaali löytyy tästä (pdf, 4720 kt). Esityksessä kuvattu video löytyy Aivovammaliiton sivuilta ja tästä.


Musiikin merkitys kuntoutuksessa

14.3.2017

Kliininen neuropsykologi Tarja Ketola piti yhdistyksen kevään asiantuntijaluennon. Luennon aiheena oli musiikin merkitys kuntoutuksessa. Illan aikana näytetty Tarja Ketolan materiaali löytyy täältä (pdf).


Aivovammojen kuvantaminen

15.11.2016

Dosentti Timo Kurki luennoi aivovammojen kuvantamisesta yhdistyksen syksyn asiantuntijaluennolla. Timo Kurjen luennon esitysmateriaali löytyy täältä (pdf) ja luennolta tehty video on katsottavissa täällä (YouTube, 1h7min)


Toiminnanohjauksen ongelmat aivovammoissa

28.4.2016

Toimintaterapeutti lehtori Tuija Suominen Romberg piti kevään asiantuntijaluennon ja puhui toiminnanohjauksen ongelmista aivovammmatapauksissa. Tuija Suominen Rombergin esitys löytyy täältä (pdf).


Jaksaminen ja väsymyksen hallinta

17.11.2015

Tämän vuoden syksyn asiantuntijaluennon piti kliininen neuroprykologi Tarja Ketola. Luennon aiheena oli jaksaminen ja väsymyksen hallinta. Tarja Ketolan luentomateriaali löytyy täältä (pdf). Tarja oli tehnyt myös yhteenvedon luennon pääsisällöstä. Luennon pääsisältö on luettavissa tästä (pdf).

Luento oli saanut asiasta kiinnostuneet runsain joukoin liikkeelle. Tapahtumaan oli saapunut yli 80 kuulijaa, jonka seurauksena sali oli melkein täynnä ja keskustelu oli vilkasta.


Puheterapian tavoitteet aivovamman jälkeen

19.11.2014

Toinen tämän vuoden asinatuntijaluennoista pidettiin totutusti Turun Ortodoksikirkon srk-salissa ke 19.11.  Puhujana oli erkoispuheterapeutti Marjaana Raukola-Lindblom.

Kuulimme ICF-viitekehyksestä, jota Puheklinikka käyttää aikuisneurologisen puheterapian tavoitteen asettelussa. Marjaana Raukola-Lindblomin esitysmateriaali löytyy täältä (pdf).


Aivovamma ja arki

15.4.2014

Varsinais-Suomen Aivovammayhdistyksen asiantuntijaluentosarjan toisen kierroksen toisena puhujana oli jälleen kliininen neuropsykologi Tarja Ketola.

Hän piti mielenkiintoisen ja runsaasti ajatuksia ja kysymyksiä herättävän luennon aivovammautuneen selviytymisestä jokapäiväisissä toiminnoissa. Aivovamman jälkitilan oireista tunnin esityksen aikana Tarja käsitteli pääasiassa väsyvyyttä ja toiminnan ohjauksen aiheuttamia ongelmia. Tarja Ketolan esitys kokonaisuudessaan löytyy täältä (pdf).


Toiminta takkuaa, auttaako terapia?

16.4.2013

Varsinais-Suomen Aivovammayhdistyksen asiantuntijaluentosarjassa vuorossa oli toimintaterapia. Luennon piti toimintaterapeutti Kari Löytönen. Hän piti hyvin käytännönläheisen luennon otsikon aiheesta. Kari Löytösen luennon pääasiat löytyvät tästä (pdf).


Traumaattisen aivovamman aiheuttamat ongelmat sosiaalityön näkökulmasta

13.11.2012

Edellisten vuosien tapaan Varsinais-Suomen Aivovammayhdistys järjesti syksyisen ja keväisen asiantuntijaluennon nyt 13.11.2012. Luento pidettiin perinteiseen tapaan Turun ortodoksisen kirkon seurakuntasalissa. Tällä kertaa luennoitsijana oli Tyksin johtava sosiaalityöntekijä Erkki Pitkänen. Erkki Pitkäsen luentomateriaali löytyy täältä (pdf). Viitisenkymmentä tiedonjanoista oli paikalla ja he pääsivät itse kuulemaan Erkin asiantuntevaa puhetta ja tekemään kysymyksiä aiheesta.


Aivovamman jälkeiset vuorovaikutushäiriöt ja elämän laatu

8.11.2011

Erikoispuheterapeutti Marjaana Raukola-Lindblom luennoi otsikon aiheesta Varsinais-Suomen aivovammayhdistyksen asiantuntijaluentosarjan tilaisuudessa 8.11.2011. Ortodoksisen kirkon srk-salissa oli ilahduttavasti jälleen kuutisenkymmentä asiasta kiinnostunutta kuulijaa. Kiitos kaikille osallistujille. Marjaana Raukola-Lindblomin luentomateriaali löytyy täältä (pdf).


Aivo- ja niskavammat – oireet ja niiden kanssa eläminen

5.4.2011

Kliininen neuropsykologi Tarja Ketola luennoi aivo- ja niskavammoista Varsinais-Suomen aivovammayhdistyksen asiantuntijaluentosarjan tilaisuudessa 5.4.2011 jo tutuksi tulleessa paikassa, Ortodoksisen kirkon srk-salissa. Luento pidettiin jälleen salintäytteiselle yleisölle, kuulijoita oli paikalla  kuutisenkymmentä. Tarja Ketolan luentomateriaali on luettavissa täältä (Pdf, 1127 kt).


Aivovamma – terveydenhuoltomme laiminlyödyin ongelma

16.11.2010

MD, PhD, Senior neurologist Olli Tenovuo luennoi Varsinais-Suomen aivovammayhdistyksen tilaisuudessa 16.11.2010. Kuulijakuntaa oli reilusti yli 100 henkeä kuuntelemassa ajankohtaista ja mielenkiintoista aihetta. Olli Tenovuon luentomateriaali löytyy täältä (pdf) tai hänen omilta sivuiltaan http://www.ollitenovuo.com/71