Kokemuksia jäsenyydestä

Jos haluat kertoa mikä on parasta jäsenyydessä ja mitä jäsenyys on sinulle antanut, voit lähettää kokemuksesi/tarinasi yhdistyksen tiedottajalle (tiedotus.vsavy(at)gmail.com) julkaistavaksi tällä sivulla. Alla on Riston tarina.

Risto, koulutettu kokemusasiantuntija

Elämäni muuttui täysin elokuussa 2008, kun putosin Savonlinnassa kesämökin katolta tuhoisin seurauksin. Olin koko kesän rakentanut mökillä vinttiin kattohuonetta ja olin asentamassa viimeisiä harjapeltejä, kun putosin 7m korkean kattoerkkerin katolta pihamaalle. Vaimo löysi minut tajuttomana maasta ja hälytti apua. Minut vietiin ambulanssilla Savonlinnan keskussairaalaan ja sieltä suoraan helikopterilla Kuopion yliopistolliseen keskussairaalaan. Kuopiosta minut kuljetettiin ambulanssilla Turkuun yliopistollisen keskussairaalan teho-osastolle, jossa palasin tajuihini n. kolmen viikon kuluttua.

Tietoisuuteni parannuttua luulin, että pahimmat ongelmani olisivat kaksoisnäkö ja vasemman puolen halvaus. Minulle diagnosoitiin vaikea aivovamma, mutta en pitänyt sitä isona asiana, koska aivovammahan ei tunnu miltään. Odotin kuntoutuvani takaisin entiseen kuntoon ja tein kovasti töitä sen eteen. Lisäksi sain erinomaista moniammatillista kuntoutusta heti alusta alkaen. Ensimmäiset puolitoista vuotta olin valmis palaamaan takaisin työelämään, heti kun siihen vain pystyisin. Puolen vuoden työkokeilun jälkeen pääsin kuntoutukseen Helsinkiin tammikuussa 2010 ja tavoitteenani oli palata sen jälkeen takaisin töihin. Vasta kuuden viikon intensiivisen kuntoutuksen aikana aivokuvien ja kohtalontoverien keskellä tajuntaani jysähti, etten enää koskaan palautuisi ennalleen, saati työelämään. Vamman vaikutukset näkyivät minulla esimerkiksi asiakokonaisuuksien hallinnassa, muistiongelmina, väsyvyytenä ja ärtyneisyytenä.

Omalla aktiivisella otteellani olen kuntoutunut kohtalaisen hyvään kuntoon. Täysipäiväiseen työhön en enää kykene ja olen työkyvyttömyyseläkkeellä. Vapaaehtoistyö monenlaisissa yhdistys- ja vertaistukitehtävissä vie nykyisin paljon aikaani. Lisäksi toimin Aivovammaliiton kokemustoimijana ja olen käynyt luennoimassa kokemuksestani eri terveysalan oppilaitoksissa syksystä 2010 alkaen. Kuntoutumiseni tähän kuntoon on vienyt aikaa lähes kuusi vuotta. Kesällä 2016 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri haki henkilöitä koulutettavaksi kokemusasiantuntijoiksi ja minut valittiin siihen koulutukseen. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä minut on nimetty kokemusasiantuntijaksi Neurokeskukselle. Kokemusasiantuntijat toimivat sairaanhoitopiirissä asiakkaan edustajina, esim. Neurokeskuksessa olemme mukana toiminnan kehittämisessä ja koulutuksissa. Tapaamme myös potilaita ja kuntoutujia erilaisissa tilanteissa tukien heitä omalla kertomuksellamme selviytymisessä vakavasta sairaudesta tai vammasta.