Yhdistysuutiset

Kylässä Oulun seudun aivovammayhdistyksessä

Varapuheenjohtajamme Sirkka Dahlman kävi kylässä Oulunseudun aivovammayhdistyksessä. Yhdistyksellä oli juuri silloin kesäinen juhla Reisjärvellä 15.6.2024 Sampolan nuorisoseuran talolla.

Paikalla oli noin 20 henkilöä Oulusta, Reisjärveltä, Toholammilta ja Kannuksesta.

Tilaisuus oli lämminhenkinen ja tarjoilut olivat mieluisat.


 

Kesäinen Porvoon päiväretki

7.6.2024 koitti vihdoin se kauan odotettu retkipäivä Porvooseen. Matkaanlähtijöitä oli parisen kymmentä Uudenmaan Aivovammayhdistyksen jäsentä. Ilma oli suosiollinen, tosin tuuli navakasti. Kulkuneuvona meillä oli ihastuttava, yli 100 vuotta vanha (entinen höyrylaiva) J. L. Runeberg. Menomatkalla olimme laivan alakannella ruokailemassa. Tarjolla oli lohikeittoa sekä maukasta kasviskeittoa sekä aina maistuvaa saaristolaisleipää.

Porvooseen saavuimme aikataulun mukaan puoli kahdelta. Jokainen sai valita itse tutustumiskohteensa ja edetä omaan tahtiin. Perillä Porvoossa lämpöasteita olikin tullut lisää verrattuna viileään aamuun Helsingissä. Monen valintana oli käydä katsomassa vanhaa kaupunkia ja Brunbergin karkkikauppaa. Kävelyn, kahvittelun, valokuvailun ja tuliaisten oston jälkeen porukka palasi laivalle.

Kaunista katseltavaa oli sekä matkalla että perillä. Kuin ennakkonäytöksenä Helsingin tulevasta Tall Ship Race-tapahtumasta heinäkuussa osui matkamme reitille tämä purjevene.

Paluumatkalla oli kova vastatuuli ja jäimme aikataulusta melkein puoli tuntia. Kannella ei kukaan tarjennut olla koko matkaa. Laiva ei silti kovasti keinunut ja saimme juoda rauhassa kahvit keskikannen Keltaisessa salongissa.


Uskomaton selviytymistarina

Toukokuun 23. päivä kokoontui pieni kuulijajoukko Uudenmaan Aivovammayhdistyksen jäseniä Kampin palvelukeskuksen kahvilaan seuraamaan Saana Kivirannan luentoa uudesta kirjastaan ”Rekan alle jäänyt”. 

Kaksikymmentä vuotta sitten Saanan elämä muuttui täysin, kun hän joutui Suomen vakavimpaan liikenneonnettomuuteen Konginkankaalla, kun linja-auto ja täyslastirekka törmäsivät kohtalokkain seurauksin. Saana oli yksi niistä neljästätoista, jotka onnettomuudesta jäivät henkiin; 23 matkustajaa menehtyi. On suuri ihme, että kukaan selviytyi törmäyksestä, joka voima vastasi bussin pudotusta kerrostalon 10. kerroksesta suoraan asfalttiin.

Elämän muuttavan onnettomuuden jälkeen Saanalla alkoi taistelu oikeudesta asiallisiin tutkimuksiin ja hoitoihin, vakuutuskorvauksiin sekä kuntoutukseen. Kirjassa kuvataan vuorotellen tapahtumia Saanan omin sanoin ja vuoroin on asiaa valotettu lääkärinlausuntojen ja asiantuntijoiden kuulemisten kautta. Myös sukulaiset ja ystävät sekä työkaverit pääsevät ääneen.

Ison työn Saana teki myös ihmiskäsityksensä ja arvojensa kanssa. Hän kun oli elänyt kovien arvojen keskellä liike-elämässä ennen onnettomuutta, niin oli vaikea hyväksyä tietoa, että itseällä on aivovamma. Myös oiretiedostamattomuus vaikeutti uudenlaisen elämän ja omanarvontunnun rakentumisessa. Saana piti viimeisillä voimillaan kiinni kuvasta itsestään pärjääjänä ja suorittavana menestyjänä.

Lopulta monien vastoinkäymisten, ja hyvien irtiottojen (mm. Australian matkan) jälkeen uusi omakuva ja elämäntapa muotoutuivat hyvien neuropsykologien, kuntoutuksen ja osaavan lakimiehen sekä perheen tuen avulla. 

Kirja sopii luettavaksi paitsi kaikille heille, jotka ovat kokeneet jonkin traumaattisen tapahtuman, niin myös kaikille, jotka ovat kiinnostuneet aivovammoista, vakuutusyhtiöiden toimintatavoista tai heille, jotka haluavat kuulla koskettavan silminnäkijätarinan kansakunnan muistiin jääneestä suuronnettomuudesta. 

https://www.saanakiviranta.fi/kirja

Saana Kiviranta luennoimassa Kampissa.

Kuva ja teksti Kaija Haavisto


Ulkoilua fysioterapiaopiskelijoiden kanssa

Yhdistyksen yhteiset ulkoiluhetket aloitimme Vappuaattona Seurasaaresta. Sää oli niin hieno kun vaan olla voi ja tunnelma jäsenillä ja vetäjillämme, Laurean fysioterapiaopiskelijoilla, leppoisa.

Iloisia jäseniä kokoontuneena Tamminiemen edustalla päivän aluksi.

Osa porukasta käveli saarella pidemmän reitin ja toinen osa meni suoraan Kyykkäkentälle pelaamaan Mölkkyä. Osallistujista löytyikin hyviä heittäjiä. Onneksi mukana matkalla olivat myös viralliset pisteidenlaskijat.

Ja ah, niin mukavaa oli lenkkeilyn, venyttelyn ja pelin jälkeen päästä syömään Vappueväitä.

Toinen luontokohteemme 7.5. 2024 oli Itä-Helsingissä sijaitseva Uutelan ulkoilualue. Jälleen porukka jakautui kahteen osaan, toiset lähtivät pidemmän lenkin kautta kohti grillauspaikkaa ja pientä kenttää, toiset taas menivät suoraan kentälle pelaamaan.

Porukat olivat pukeutuneet viileän sään mukaan, paitsi yksi uhkarohkea tuli paikalleshortseissa.

Pitkän ylämäen jälkeen löytyi sopivasti iso kivi jolla huilata.

Kaikkenaan osallistujat olivat hyvin tyytyväisiä retkeen ja jo puhuttiin, että paikalle voisi tehdä uuden retken vaikkapa ruska-aikaan ihan vaan vaikka omalla porukalla.

Lenkin jälkeen maistuivat yhdistyksen eväät. Makkaraa ei ollut mukana, mutta lämmin mehu yllätti iloisesti viileässä ilmassa ja voisarvet hupenivat nopeasti.

Seuraavaksi onki sitten vuorossa jo tutuksi tullut kohde Nuuksion Haukkalammella 11.5. Sinne tosin mennään ilman Laurean fysioterapiaopiskelijoita.


Kevätkokouksen antia

Sunnuntaina 24.3. Helsingin Malmille Aivovammaliiton toimistoon kokoontui kahdeksan jäsentä paikan päälle ja etäyhteyksillä tilaisuuteen osallistui seitsemän jäsentä. Ennen kokousta saimme mukavan pääsiäisyllätyksen, kun yksi jäsenemme tarjoili kaikille tuoreet, terveet virpomiset.

virpomavitsa

Kokouksessa kävimme läpi viime vuoden vuosikertomuksen sekä tilitarkastusmateriaalia ja toiminnantarkastajan lausunnon toiminnan laadusta. Lausunnon perustella vastuuvapaus myönnettiin edelliselle hallitukselle.

Lisäksi kokous päätti erottaa kaksi vuotta maksamatta olleet jäsenet. Tänä vuonna erotettavia oli 14.


Yhdistyksen sähköpostiosoite muuttuu

Yhdistys on ottanut käyttöön uuden sähköpostiosoitteen yhdistyksen nimenmuutoksen johdosta. Uusi osoite on: uudenmaan.aivovammayhdistys(at)gmail.com. (Vanha osoite toimii vielä rinnalla, ettei mitään viestejä mene hukkaan).


Vuoden ensimmäinen luento

Tammikuun 18. päivänä pidettiin Uudenmaan Aivovammayhdistyksen järjestämä vuoden 2024 ensimmäinen luento Kampin palvelukeskuksessa Helsingissä. Tilaisuudessa luennoi neuropsykologian erikoispsykologi Jaana Sarajuuri. Illan teemana oli aivot ja mieli. Paikalle oli saapunut 15 kuulijaa ja keskustelu oli vilkasta.

Lisää kiinnostavia asiantuntijaluentoja on luvassa kevään aikana. Seuraavan tilaisuus onkin jo sovittuna ja se on torstaina 14.3.2024 kello 18-20 Kampin palvelukeskuksessa.


Marraskuinen pikkujouluristeily

U-Avy:n pikkujouluristeily Viking XPRS Hki, lähtö 10.30, paluu19.30. (Omavastuu 20 euroa jäsen). Sirkalle ilmoittautui n 20 hlöä. Pikku pakkanen, mukava ilma, rento meininki, Tallinnassa aurinkokin pilkisteli. Laivalla löytyi jokaiselle jotakin, kuten shopping, bingo, tanssia orkesterin tahdissa, trubaduuri, ym sekä tietysti karaoke,  jossa meidän Riitta rohkeana lauloi ”Lainaa vain” ja ”Jokaiseen päivään niin paljon mahtuu” <3.

Meillä oli kokoustila varattuna klo 10.30 – 13.00, jossa tarjolla muhkeat sämpylät, kahvit ja hedelmiä. Esittäytyminen, yhdistysinfoa, vapaaehtoiset kertoivat syksyn tapahtumista, lopuksi vapaata rupattelua Sirkan johdolla.

Tallinnassa klo 13.00 – 17.00 välillä mahdollisuus haukata happea ja jaloitella ulkona. Käytiin pienellä porukalla satamassa vähän kiertelemässä. Paljon oli tavaraa ja vähän asiakkaita. Vähän kun pysähtyi katsomaan, avulias myyjä ilmestyi oitis esittelemään tuotteitaan.

Meillä oli 2 hyttiä käytössä matkan ajan. Siellä voi tarvittaessa levätä jos väsymys yllättää. Kun veimme iltapäivällä takit ja ostokset hyttiimme, niin siellähän yksi nuorista oli peiton alla lepäämässä.

Osa jäi laivaan, tämä kahvila oli kiinni, osa pelasi korttia, osa rupatteli. Löysimme myös kahvilan, jossa hyvä valikoima ja kauniit näkymät merelle.

Buffet oli varattu klo 17.00-18.00, pikkujoulukattaus, meillä varatut pöydät ikkunoiden läheltä. Kun lähdettiin buffetista, tästä sai ohi mennessä suut makeaksi.

Lopuksi vielä Iso Kiitos matkanjärjestäjälle ja mukana olijoille Oli mukavan rento reissu, piristävä irtiotto arjesta. Oli hienoa tavata tuttuja, sekä tutustua myös uusiin jäseniin.

Lämpimin talvisin terveisin MarLin <3.


Tasapainojumppaa Malmin toimistolla

Syyskaudella on Aivovammaliiton toimiston neuvotteluhuoneessa käynyt Laurea ammattikorkeakoulun fysioterapiaopiskelijoita vetämässä tasapainojumppaa Aivovammayhdistyksen jäsenille. Kyseinen jumppa on osa heidän työharjoitteluansa. Opiskelijoiden tehtävänä on suunnitella eri kohderyhmille eri painotuksilla harjoitteita. Aivovammautuneiden kohdalla tärkeimpänä harjoitteena nähdään tasapainon vahvistaminen, jotta voitaisiin vähentää esim. kaatumisia ja että liikkuminen olisi helpompaa.

Liikuntatuntiin kuuluu koko kehon aktivoimista, alaraajojen lihasvoiman parantamista, keskivartalon lihasten hallintaa sekä lopuksi venyttelyä. Harjoitteita voi tehdä omaan tahtiin ja tarvittaessa saa ottaa tukea esim. tuolista. Siispä jumpat sopivat kaiken kuntoisille.

Kuvassa vasemmalta ohjaaja, Uudenmaan Avy:n hallituksen varajäsen Marita sekä Kampin keskusteluryhmän aktiivi Ulla Reiterä-Paajanen.

Tälle vuodelle on jäljellä enää yksi kertaa jumppaa 13.12., mutta toiveita on esitetty opettajille, että näitä työharjoittelujaksoja tulisi jatkossakin meille.


Aivovammayhdistys Hyvinkään sairaalan Olka-pisteellä

Aivovammaviikon tapahtumiin kuului Avy:n esittäytyminen Hyvinkään sairaalan Olka-pisteellä 14.11.2023. Esittelypisteellä kävi vierailulla Avy:n sihteeri Sirkka Dahlman sekä yhdistyksen toimistolla työkokeilussa oleva assistentti Kaija Haavisto.

Kuvassa vasemmalta lukien Aivovammayhdistyksen sihteeri Sirkka Dahlman, kolme hyvinkääläistä järjestöaktiivia Sakke Pihlaja, Sanna ja Kari Sarja.

“OLKA on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaaloissa. Tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireettömiä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. Hyvinkäällä OLKA on Hyvinkään sairaalan ja Keski-Uudenmaan Yhdistysverkoston yhteistyötä.” https://www.hus.fi/potilaalle/sairaalat-ja-toimipisteet/hyvinkaan-sairaala/olka-toiminta-hyvinkaan-sairaala

Idea Avy:n osallistumisesta OLKA-toimintaan lähti liikkeelle 2020 kun yhdistys kävi Aivovammaliiton kanssa tutustumiskäynnillä Hyvinkään sairaalassa. Sairaala suositteli toimintaan mukaan tuloa ja Sanna ja Kari Sarja ottivat tehtävästä vetovastuun.

Kaikki vastuuhenkilöt ovat yhdistyksen aktiivisia toimijoita. Pisimpään Avy:n on kuulunut Kari Sarja, hän liittyi jo vuonna 1992 jäseneksi. Hänen vaimonsa Sanna Sarja tuli mukaan vuonna 2008 muuttaessaan avioitumisen jälkeen Mikkelistä Hyvinkäälle. Sarjan pariskunta perusti aikanaan vertaisryhmän Hyvinkäälle, kun paikkakunnalla ei ollut mitään yhdistyksen omaa toimintaa. Ryhmässä on monenlaista toimintaa; mm. kulttuuria, liikuntaa ja kahvittelua. 

Nykyisin Sakke Pihlaja vetää Hyvinkään toimintaryhmää. Hän on ollut Avy:n jäsenenä vuodesta 2019. Hän aloitti vuorostaan ryhmän vetäjänä kun Sarjan pariskunta oli vetänyt sitä jo monta vuotta. 

Ennen vierailun päättymistä saimme osastonhoitajalta luvan käydä tutustumassa neurologian osastoon. Saken johdolla kiersimme osastoa. Sakke on itse saanut vaikean aivovamman vuonna 2015 ja oli kuntoutumassa juuri tällä samalla osastolla. Sakke on  kuntoutunut todella hyvin, melkein ainoana oireena on enää väsyminen, joka sekin on helpottanut paljon. 

Osaston käytävillä oli esillä kuntoutusvälineitä joiden avulla Sakkekin oli opetellut mm. uudelleen kävelemään.

Kiitoksena aktiivisesta vertaisryhmän vetämisestä sekä luotettavasta ja jämptistä hallitustyöskentelystä Avy tarjosi aktiiveille lounaan ja pullakahvit sairaalan kanttiinissa.


Liittokokous ja yhdistysten koulutuspäivä Taitotalolla Helsingin Pitäjänmäellä

Perjantaina 27.11. kokoonnuttiin yhteiseen koulutuspäivään, jonka teemana oli Turvallisemman tilan periaatteet. Päivän toteutuksesta vastasi liiton järjestösuunnittelija Johanna Tervo. Koulutusta veti Kansalaisfoorumin koulutussuunnittelijat Fon Krairiks sekä Minna Lepistö.

Päivän aikana tuotettiin yhdessä periaatteita, joilla voidaan parantaa fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen turvallisuuden tunnetta yhdistysten tilaisuuksissa. Vuoden lopussa yhdistyksille lähetetään niistä kooste, jota on tarkoitus laittaa toimitiloihin ja verkkoon osallistujien nähtäville.

Lauantaina 28.10. liiton syyskokoukseen osallistui paikan päällä 25 edustajaa sekä 5 edustajaa etänä. Käytössä oli ensi kertaa ainoastaan sähköinen äänestystapa Hejmo. Sovelluksen käyttö onnistui sujuvasti kaikilta. Aivovammayhdistyksestä hallitukseen tuli äänestyksen jälkeen valituksi varsinaiseksi jäseneksi Sirkka Dahlman ja Mikko Ratia varajäseneksi. Onnittelut heille valinnasta!

Lisää päivien annista tulossa netti-Aivoitukseen.


Tutustumiskäynti Malmin Varustamolla

Yhdistyksen ja liiton väkeä kävi tutustumassa Malmilla sijaitsevaan monitoimitilaan 18.10.2023. Idea mahdollisesta yhteistyöstä tuli liiton järjestösihteeri Anu Kainulaiselta, joka oli käynyt lounaalla talon Waste&Feast- hävikkiruokaravintolassa. 

Varustamolla toimii Malmin seurakunta, edellä mainittu hävikkiruokala sekä muita alueen toimijoita. Tarjolla on erilaisia kokoontumistiloja kerhohuoneista isoon ruokasaliin. Tiloja meille esitteli seurakunnan suntio Mirja Perälä. 

Aivovammayhdistys voisi esimerkiksi varata käyttöönsä jonkin tilan kerhotoimintaan. Tai ruokasalissa voisi pitää isommankin tilaisuuden, esim. jonkin luennon. Tilan tarvetta ei tarvitse tietää kovin kauaa etukäteen, vaan muutaman viikon varoajalla saa tilattua tilan.

Malmin Varustamo olisi hyvä vaihtoehto myös sijaintinsa puolesta. Juna-asemalla on vain lyhyt kävelymatka kuin myös Aivovammaliiton toimistolle, joten järjestelyjä olisi helppo tehdä.

Tapahtumien ja kerhojen suunnittelu alkoi itämään. Katsotaan tulevaisuudessa millaista yhteistyötä syntyy. Varustamoa kannattaa ehdottomasti alkaa hyödyntämään toiminnassamme.


Yhdistys osallistui Sairaanhoitajapäiville

Aivovammaliitto kutsui yhdistyksemme Messukeskukseen Sairaanhoitajapäiville 21.-22.9.2023. Yhteisellä näyttelypisteellämme oli paljon kävijöitä, myös entisiä liiton työntekijöitä sekä muita yhteystyötahojen edustajia. Liiton arpajaisten palkintona ollut tehokas pyöräkypärä sai ensihoidonkin työntekijöiltä kiitosta. Mutta kuten eräs ambulanssikuski totesi, niin harmillisen usein sitä kypärää ei löydy onnettomuuspaikalta. Eli turvallisen pyöräilyn merkitystä tulee korostaa jatkossakin.

Ensimmäisenä päivänä yhdistyksen puolelta messuihin osallistuivat sihteeri Sirkka Dahlman, puheenjohtaja Riitta Hätinen sekä  harjoittelija Kaija Haavisto. Perjantaina paikalla olivat Ulla Reiterä-Paajanen sekä Mikko Ruponen. Saara Auvinen oli avustajakoiransa Uskon kanssa paikalla molempina päivinä. He olivatkin messujen ehdoton vetonaula. Aivovammautuneiden osallistuminen oli tärkeää messuvieraille, sillä keskustelujen kautta saa paljon sellaista tietoa, mikä ei välttämättä välity esitteiden kautta.

Lisää Sairaanhoitajapäivistä seuraavassa Aivoituksen numerossa.

Sirkka ja Riitta Sairaanhoitajapäivillä 2023
Sihteeri Sirkka Dahlman ja puheenjohtaja Riitta Hätinen messupisteellä.


Yhdistyksen syyskokous koolla 1.10.2023 Helsingin Malmilla

Image by jcomp on Freepik

Sunnuntaina kokoontui 13 yhdistyksen jäsentä syyskokoukseen. Tärkeimpinä asioina oli nimenmuutos ja sääntöuudistus joka koskee yhdistyksen hallituksen jäsenmäärää; uusien sääntöjen mukaan riittää pienempi jäsenmäärä (4-6 hlöä) kuin aiemmin.

Nimenmuutos oli merkittävä uudistus. Nimi muuttuu alkuvuodesta Aivovammayhdistyksestä Uudenmaan aivovammayhdistykseksi (U-avy ry). Nimenmuutos oli syytä tehdä, jotta yhdistykseen liittyvät eivät sekoita Liittoa ja yhdistystä. Myös muut alueyhdistykset ovat nimetty alueellisesti. 

Jäsenmaksua ei haluttu ensi vuodeksi korottaa, joten summa on edelleen sama 18€ kuin kuluvanakin vuonna.

Syyskokous päätti ottaa ensi vuonna käyttöön yhdistyksen vuosikellon, jonka avulla on helpompi suunnitella hallinnollisia aikatauluja ja muuta toimintaa.