Kokemuksia jäsenyydestä

Liityin Aivovammayhdistykseen 13 vuotta sitten kun muutin Mikkelistä Hyvinkäälle, kuuluin sitä ennen Etelä-Savon Aivovammayhdistykseen, jota ei enää ole. Mukanani liittyivät kannattajajäseniksi ystäväni, veljeni ja vanhempani. Olemme saaneet lisää tietoa aivovammoista ja toiminnasta aivovammayhdistyksessä.

  • Sanna Sarja

Liityin aivovammayhdistykseen vuonna 2009, eli olen ollut jäsenenä jo yli vuosikymmenen. Samana vuonna päätin jäädä töistä pois, koska tilanteeni vaikeutui. Jouduin vakavaan onnettomuuteen vain alakouluikäisenä. Elettiin 70-lukua, jolloin aivovammasta ei ollut vielä samanlaista ymmärrystä ja tietoa kuin mitä nykypäivänä on.

Onnettomuuden jälkeen jouduin opettelemaan lähes kaiken uudestaan. Koulunkäynti oli vaikeaa. Silloin ei ollut koulukyytejä, erityisopettajia eikä koulunkäyntiavustajia, jotka ovat nykypäivänä tarjolla erityistä apua opinnoissa tarvitseville. Luokkakaverit eivät ymmärtäneet tapahtunutta eikä sen aiheuttanutta aivovammaa.

Aivovammayhdistys on tarjonnut tukea ja tietoa eri tavoin. Olen yhdistyksen kautta tavannut muita jäseniä, jotka ovat vastaavassa tilanteessa. Yhdistyksen Aivoitus -lehdessä on mielenkiintoisia ja hyviä artikkeleita. Yhdistys on myös järjestänyt ja järjestää erilaisia retkiä ja virkistysmatkoja, joihin olen osallistunut. Olen myös osallistunut luentoihin, joista olen saanut lisää tietoa.

  • Sari Hieta-aho

Liityin Aivovammayhdistykseen voidakseni jollain tavoin vaikuttaa siihen, ettei kukaan joutuisi aivovamman vuoksi puheen muodostuskykynsä menettäneenä olemaan oikeusistuimessa tentattavana ilman puhetulkkia. Minulle kävi niin.
Hovioikeudessa todettiin vaikean lapsuuden ym. heikentäneen työkykyäni, ansiotasoni katsottiin matalaksi koulutukseen nähden.

Toinen syy Aivovammayhdistykseen liittymiseen on olla mukana selvittämässä, miten epäoikeudenmukaiseen oikeuskohteluun joutunut voisi saada hänelle kuuluvat korvaukset vammautumisen jälkeen.

Tällaiseen yhteisöön kuuluminen helpottaa yksinäisyyttä ja vähentää syrjäytymistä. Uutiskirjeet antavat virikkeitä ja voimaa jaksamiseen.

  • Anu Wacklin