Linkit aukeavat kunkin yhteistyötahon nettisivuille, alla oleva sisällysluettelo siirtyy tällä sisäisellä sivulla.
- Lähimmät yhteistyötahot
- Tietoa aivovammasta
- Muita vammaisjärjestöjä
- Kuntoutusta ja vammaisten työllistyminen
- Tietoa liikenteessä ja työtapaturmissa vammautuneiden kuntoutuksesta
- Tietoa sosiaaliturvasta, eläkkeistä, kuntoutuseduista, vammaisetuuksista
- Muutoksenhaku ja valvonta
- Tietoa vammaispalveluista, apuvälineistä ja asumisvaihtoehdoista
- Vammaisen matkustaminen julkisella kulkuvälineellä
- Lakiasiat, edunvalvonta ja omaishoito
- Vakuutusasiat
- Muut
LÄHIMMÄT YHTEISTYÖTAHOT
AIVOVAMMALIITTO RY
http://www.aivovammaliitto.fi/
Aivovammaliitto on aivovammautuneiden ihmisten ja heidän läheistensä etujärjestö, jonka tarkoituksena on edistää aivovammautuneiden henkilöiden suoriutumista yhteiskunnassa itsenäisesti ja yhdenvertaisina.
AIVOLIITTO RY
Aivoliitto edustaa henkilöitä, joilla on kehityksellinen kielihäiriö tai jotka ovat sairastaneet aivoverenkiertohäiriön (AVH). Aivoverenkiertohäiriöllä (AVH) tarkoitetaan aivoverenkierron tilapäistä häiriötä (TIA) tai pysyvän vaurion aiheuttavaa aivoinfarktia tai aivoverenvuotoa.
EPILEPSIALIITTO RY
Epilepsialiitto on vuonna 1969 perustettu valtakunnallinen, yleishyödyllinen järjestö. Tuemme epilepsiaa sairastavien ja heidän läheistensä hyvinvointia elämän eri vaiheissa, tarjoamme toimintaa, vertaistukea ja luotettavaa asiantuntijuutta. Ehkäisemme ennakkoluuloja ja syrjintää. Teemme työtä osallisuuden, yhteisöllisyyden ja tasa-arvon puolesta. Toimintamme on kaikille avointa.
KYNNYS RY
Kynnys ry on eri tavoin vammaisten ihmisten perus- ja ihmisoikeusjärjestö. Toimipisteet ovat Helsingissä, Kuopiossa, Turussa, Tampereella, Jyväskylässä sekä Oulussa. Kynnys ry työskentelee vammaisten henkilöiden yhdenvertaisten oikeuksien toteutumiseksi sekä suomalaisessa yhteiskunnassa, että kansainvälisellä tasolla.
MUISTILIITTO
https://www.muistiliitto.fi/fi/etusivu
Muistiliitto on muistisairaiden ihmisten ja heidän läheistensä oma järjestö. Se on 43 jäsenyhdistyksensä valtakunnallinen kattojärjestö.
NEUROLOGI OLLI TENOVUO
https://www.ollitenovuo.com/71
Neurologian erikoislääkäri, neurologian ja neurotraumatologian dosentti
Kivunhoidon ja kuntoutuksen erityispätevyys
Ylilääkäri, vastuualuejohtaja
Turun yliopistollinen keskussairaala
Neurotoimialue, kuntoutuksen ja aivovammojen hoidon vastuualue.
NEURONEUVONTA
https://neuroliitto.fi/tieto-tuki/neuvonta/neuroneuvonta/
Neuroneuvonta auttaa mm. sosiaali- ja terveyspalveluihin sekä sosiaaliturvaetuuksiin liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi apua voi saada erilaisten hakemusten täyttämiseen.
TATU RY
Tapaturmaisesti tai potilasvahingon kautta vammautuneiden tai sairastuneiden lasten ja nuorten sekä heidän läheistensä
valtakunnallinen tukiyhdistys.
TIETOA MIELENTERVEYDESTÄ
https://www.mielenterveystalo.fi/fi
Palvelumme koostuu kolmesta eri ikäryhmille rakennetusta verkkosivustosta: aikuisten, nuorten ja lasten mielenterveystalot. Kaikista löytyy psykiatrian huippuasiantuntijoiden tuottamaa tietoa mielenterveysasioista, tukea omahoitoon ja ohjausta eri alueiden mielenterveyspalveluihin.
TIETOA AIVOVAMMASTA
AIVOTALO
https://www.terveyskyla.fi/aivotalo
Aivotalo on terveydenhuollon ammattilaisten kehittämä eTerveyspalvelu. Se tarjoaa tukea ja tietoa aivojen terveydestä ja aikuisten aivosairauksista.
KÄYPÄHOITOSUOSITUKSIA
http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/
KÄYPÄ HOITO
Käypä hoito on Suomalaisen Lääkäriseuran Duodecimin kansallisia, näyttöön perustuvia hoitosuosituksia tekevä yksikkö. Hoitosuositukset tehdään terveydenhuollon päätöksenteon tueksi ja potilaan parhaaksi.
Käypä hoito -suosituksista on lupa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa kuitenkin niin, että lähde on ilmoitettava.
MEDICORTEX
on innovatiivinen biotekniikkayritys. Heidän tavoitteenamme on kehittää biologisiin merkkiaineisiin perustuva pikatesti aivovammojen toteamiseksi. Toinen tavoite on kehittää lääkehoito aivovammojen hoitoon.
MUITA VAMMAISJÄRJESTÖJÄ
INVALIDILIITTO
Etsitkö tietoa erilaista vammoista, Invalidiliiton kuntoutus-, asumis- ja koulutuspalveluista, esteettömyydestä, apuvälineistä tai liiton jäsenyydestä ja jäsenyhdistyksistä? Tarvitsetko vertaistukea tai asiantuntijoiden neuvoja? Tietoa ja tukea -osiossa kerrotaan perustietoja sekä ohjataan neuvojen ja lisätiedon lähteille
KUNTOUTUSTA JA VAMMAISTEN TYÖLLISTYMINEN
NEUROLOGINEN KUNTOUTUSOSASTO HUS
https://www.hus.fi/potilaalle/neurologinen-kuntoutusosasto
Kuntoutusosastolla tarjoamme vaativaa kuntoutusta pääosin aivoverenkiertohäiriön tai aivovamman sairastaneille potilaille.
PUHETERAPIA
Puheterapiaa asiantuntemuksella
INVALIDILIITTO KUNTOUTUS
Invalidiliiton Kuntoutus Oy, Käpylä, Lahti, aloitti toimintansa 1.5.2014. Invalidiliiton kuntoutuspalveluiden tavoite on toimiva arki, joka mahdollistaa itsenäisen ja hyvän elämän.
VATES- SÄÄTIÖ
VATES-säätiö on vuonna 1993 perustettu asiantuntijaorganisaatio, joka toimii vammaisten ja osatyökykyisten ihmisten yhdenvertaiseksi työllistämiseksi.
TIETOA LIIKENTEESSÄ JA TYÖTAPATURMISSA VAMMAUTUNEIDEN KUNTOUTUKSESTA
VAKUUTUSKUNTOUTUS VERVE
Vakuutuskuntoutus VKK r.y:n päätehtävänä on suunnitella ja toteuttaa asiakkaidemme kuntoutusta siten, että lopputulos olisi mahdollisimman hyvä kuntoutujan, toimeksiantajien ja yhteiskunnan kannalta.
TIETOA SOSIAALITURVASTA, ELÄKKEISTÄ, KUNTOUTUSEDUISTA JA VAMMAISETUUKSISTA
KELA
Kansaneläkelaitos, Kela, hoitaa Suomessa asuvien sosiaaliturvaa eri elämäntilanteissa.
POTILAANOPAS
http://www.potilaanopas.fi/fi/
Jokainen meistä on joskus potilas. Tämä opas kertoo mahdollisuuksistasi vaikuttaa hoitosi turvallisuuteen koko hoitojaksosi ajan.
SOSIAALITURVAOPAS
http://www.sosiaaliturvaopas.fi
Järjestöjen sosiaaliturvaopas 2010 on kansanterveys-, potilas- ja vammaisjärjestöjen yhdessä kokoama opas. Se on tarkoitettu pitkäaikaissairaita ja vammaisia edustavien järjestöjen sekä sosiaaliturvan ammattilaisten antamaa neuvontaa ja ohjausta varten. Siitä hyötyvät myös omaa sosiaaliturvaansa pohtivat henkilöt.
PALVELUSETELI
https://www.hel.fi/fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/asiakkaan-tiedot-ja-oikeudet/palveluseteli
Mikä on palveluseteli? Palveluseteli on vaihtoehto kunnan itse tuottamalle palvelulle tai kunnan ostamille palveluille.
MUUTOKSENHAKU JA VALVONTA
Kelan päätökseen tyytymätön voi hakea siihen muutosta valittamalla sosiaaliturvan muutoksenhakulautakuntaan (Somlaan). Somlan päätökseen tyytymätön voi valittaa vakuutusoikeuteen.
SOSIAALITURVAMUUTOKSEN HAKULAUTAKUNTA
Sosiaaliturvan muutoksenhakulautakunta on lakisääteinen sosiaalivakuutuksen erikoistuomioistuimeen rinnastuva riippumaton muutoksenhakuelin.
TOIMEENTULOTURVA- ASIOIDEN ERITYISTUOMIOISTUIN
http://www.vakuutusoikeus.fi/fi/
Vakuutusoikeus on Suomen tuomioistuinjärjestelmään kuuluva riippumaton ja puolueeton toimeentuloturva-asioiden erityistuomioistuin. Sen tehtävänä on antaa laadukasta ja tehokasta oikeusturvaa toimeentuloturvan muutoksenhakijalle.
VALVIRA
Valvira parantaa ohjauksen ja valvonnan keinoin elinympäristön terveysriskien hallintaa sekä oikeusturvan toteutumista ja palvelujen laatua sosiaali- ja terveydenhuollossa.
SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ/ KUNTAINFOT
http://www.stm.fi/tiedotteet/kuntainfot/
Laki yksityisistä sosiaalipalveluista voimaan 1.10.2011. Lain tarkoituksena on varmistaa, että yksityisiä sosiaalipalveluja käyttävän asiakkaan oikeus laadultaan hyviin sosiaalipalveluihin toteutuu (lain 1 §)
TIETOA VAMMAISPALVELUISTA, APUVÄLINEISTÄ JA ASUMISVAIHTOEHDOISTA
VAMMAISPALVELUJA KOSKEVA LAINSÄÄDÄNTÖ
Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmä ja vastuut – Sosiaali- ja terveysministeriö (stm.fi)
Vammaisten henkilöiden palvelut järjestetään ensisijaisesti sosiaalihuoltolain mukaan. Jos sosiaalihuoltolain tai muun lain mukaiset palvelut eivät ole riittäviä tai sopivia, palvelut järjestetään vammaispalvelulain ja -asetuksen mukaan.
VAMMAISPALVELUJEN KÄSIKIRJA
https://www.thl.fi/fi/web/vammaispalvelujen-kasikirja
Vammaispalvelujen käsikirja toimii vammaisalan työntekijöiden ja päättäjien käytännön työvälineenä.
HELSINIGN KAUPUNGIN SOSIAALI JA TERVEYSTOIMI
Sosiaali- ja terveyspalvelut | Helsingin kaupunki
Terveys ja hyvinvointi ovat monien tekijöiden yhteisvaikutusta. Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen tavoitteena on edistää asukkaiden hyvinvointia ennaltaehkäisevillä palveluilla, tutkimus-, hoito-, perhe- ja kuntoutuspalveluilla sekä vaikuttamalla elinympäristön laatuun.
TIETOA PALVELUASUMISESTA JA PALVELUTALOISTA
VALIDIA PALVELUT
Itsenäinen elämä ja asuminen | Invalidiliitto
Toimivaa arkea ja ympärivuorokautista palveluasumista koko maassa.
Invalidiliiton Asumispalvelut Oy kehittää ja tuottaa korkealaatuisia asumisen ja hyvinvoinnin Validia-palveluita valtakunnallisesti.
tai Validia-palvelut suoraan:
Validia-palvelut – toimivaa arkea ja ympärivuorokautista palveluasumista koko maassa.
ASUMISPALVELUT CP-LIITTO
Asumispalvelut Helsinki – CP-Liitto
Tarjoamme vammaispalvelulain mukaista palveluasumista vaikeavammaisille henkilöille diagnoosista riippumatta Helsingin Laajasalossa.
TIETOA ASUMISPALVELURYHMISTÄ
ASUMISPALVELUSÄÄTIÖ ASPA
Yleishyödyllisenä säätiönä Asumispalvelusäätiö ASPA edistää valtakunnallisesti eri tavoin vammaisten ihmisten ja mielenterveyskuntoutujien mahdollisuuksia itsenäiseen ja omaehtoiseen elämään.
PALVELUASUNNOT
Ympärivuorokautinen palveluasuminen | Helsingin kaupunki
Helsingin kaupungin palveluasunto tarjonta.
TIETOA TEHOSTETUSTA PALVELUASUMISESTA
VALIDIA TEHOSTETTU PALVELUASUMINEN
http://www.validia-asuminen.fi/portal/fi/palvelut/vammaisille/asuminen/palveluasuminen/
Tehostettu palveluasuminen: Itsenäisyyttä, yksilöllisyyttä ja omatoimisuutta kunnioittava Validia-palveluasuminen on ratkaisu vamman tai sairauden vuoksi päivittäistä apua tarvitsevan vammaisen henkilön tai vanhuksen asumistarpeisiin.
AVUSTAJAVÄLITYSTÄ JA TIETOA HENKILÖKOHTAISEN AVUN JÄRJESTÄMISESTÄ
AVUSTAJAKESKUS
Avustajakeskus palvelee avustamiseen liittyvissä asioissa Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa ja välittää sekä palkallisia että vapaaehtoisia avustajia. Tilaa avustaja numerosta 02 251 8549 (maanantaista torstaihin klo 9-12). Avustajan käyttöön liittyvää ohjausta ja neuvontaa tarjolla maanantaista torstaihin klo 13-15.
VAPAAEHTOISAVUSTAJAT MUISTIASIAKKAILLE- PROJEKTI
www.avustajakeskus.fi/vapaaehtoisavustajat-muistiasiakkaille-projekti
Projektin tavoitteena on muistiasiakkaiden mahdollisimman itsenäisen elämän tukeminen. Kohderyhmänä ovat kotona asuvat muistisairautta sairastavat tai muistivaikeuksista kärsivät henkilöt ja heistä koostuvat toiminnalliset ryhmät alueella sekä edellisten omaiset ja läheiset.
HENKILÄKOHTAISTEN AVUSTAJIEN JA TYÖNANTAJIEN HETA-LIITTO
Tietoa henkilökohtaisten avustajien työehtosopimuksesta (uusin sopimus astunut voimaan 1.5.2012).
ESTEETTÖMYYDESTÄ TIETOA
ESTEETTÖMYYS HELSINKI
TIETOA PUHEEN APUVÄLINEISTÄ, SELKOKIELESTÄ JA KOMMUNIKOINNISTA
PAPUNET
Tietoa-sivuilla kerrotaan vuorovaikutuksesta, puhetta tukevasta ja korvaavasta kommunikoinnista (AAC), kommunikoinnin ja tietokoneen käytön apuvälineistä, opetus- ja apuvälineohjelmista sekä puhevammaisten tulkkauspalvelusta.
KIELELLINEN ERITYISVAIKEUS
http://www.aivoliitto.fi/kielellinen erityisvaikeus
Kielellisessä erityisvaikeudessa (aiemmin dysfasia) lapsen puheen ja kielen kehitys viivästyy tai etenee poikkeavasti. Lapsen kielellinen oppiminen ja toimintakyky eivät kehity iän mukaisesti.
VAMMAISTENTULKKAUSPALVELU
Vammaisten tulkkauspalvelut on tarkoitettu Suomessa asuvalle henkilölle ja joka vammansa vuoksi tarvitsee tulkkausta.
TIETOA LIIKUNNAN JA ARJEN APUVÄLINEISTÄ
SUOMEN PARAOLYMPIA
Soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta
MUISTIN-PALVELU
Tarvitsetko apua tärkeiden asioiden muistamisessa?
Muistin-palveluilla muistutat mm. lääkityksestä, liikunnasta, ruoka-ajoista ja lääkärikäynneistä, aina oikeaan aikaan.
Muistin on puhelimella toimiva, turva- ja muistutuspalvelu. Se muistuttaa, hoivaa ja vireyttää tarvittuina aikoina. Sinä valitset ketä, milloin, mistä ja miten pitää muistuttaa. Muistin -palvelu hoitaa käytännön muistuttamisen.
VAMMAISEN MATKUSTAMINEN JULKISILLA KULKUVÄLINEILLÄ
Laiva-, juna- lento- ja meriliikenne
https://www.traficom.fi/fi/liikenne/matkustajan-oikeudet?active=0&limit=20&offset=0
Lakiasiat, edunvalvonta ja omaishoito
LAKIASIAT
FINLEX ®
Valtion säädöstietopankki
EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES
Kohti oikeudenmukaista ja hyvää hallintoa Oikeusasiamies valvoo, että tuomioistuimet ja muut viranomaiset ja virkamiehet noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa. Lisäksi hänen valvontaansa kuuluvat muutkin, jotka hoitavat julkista tehtävää. Oikeusasiamies seuraa erityisesti, että hyvä hallinto sekä perus- ja ihmisoikeudet toteutuvat.
LAKINEUVONTA
Vammaispalvelulakiin liittyvää neuvontaa toteutetaan yhteistyössä mm. Kynnys ry:n kanssa.
LAKITOIMISTO
Lakitoimisto L Legat Oy auttaa mm. työtapaturmiin ja liikennevahinkoihin liittyvissä juridisissa ja vakuutuslääketieteellisissä ongelmissa. He hoitavat paljon aivovammoihin ja muihin henkilövahinkoihin liittyviä korvausriitoja.
LIIKENNEVAHINKOLAUTAKUNTA
http://www.liikennevahinkolautakunta.fi
Tietoa liikennevahinkojen korvauksista. Liikennevahinkolautakunta toimii korvauskäytännön yhtenäistämiseksi liikennevahinkojen korvausasioissa lausuntoja ja soveltamissuosituksia antavana toimielimenä.
OIKEUSAPU
https://oikeus.fi/oikeusapu/fi/index.html
Oikeusapu. Kansalaisella on yhteiskunnan monimutkaistuessa yhä enemmän oikeudellisia ongelmia, joihin hän tarvitsee asiantuntevaa apua. Oikeudenkäynneissä on usein tarpeen käyttää lainoppinutta avustajaa samoin kuin sovintoneuvotteluissa ja erilaisten asiakirjojen laadinnassa.
VALTAKUNNALLINEN VAMMAISNEUVOSTO
Valtakunnallinen vammaisneuvosto VANE on viranomaisten, vammaisjärjestöjen ja omaisjärjestöjen yhteistyöelin. Se seuraa yhteiskunnallista päätöksentekoa, tekee aloitteita ja esityksiä sekä edistää vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksien toteutumista. Neuvosto toimii Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä.
Edunvalvontavaltuutus
EDUNVALVONTAVALTUUTUS
https://dvv.fi/edunvalvontavaltuutus-eli-tuen-tarpeen-ennakointi
Edunvalvontavaltuutuksella henkilö voi itse etukäteen järjestää asioidensa hoidon sen varalta, että hän myöhemmin tulee kykenemättömäksi hoitamaan asioitaan esimerkiksi sairauden tai heikentyneen terveydentilan vuoksi.
EDUNVALVONTAVALTUUTUS RY
Edunvalvontavaltuutus ry:n tarkoituksena on kertoa selkeätä tietoa edunvalvontavaltuutuksesta.
EDUNVALVONTA
https://oikeus.fi/edunvalvonta/fi/index.html
Edunvalvoja voi olla tarpeen, kun esimerkiksi vaikea sairaus tai korkea ikä ovat heikentäneet asianomaisen henkisiä kykyjä niin, että hän ei itse kykene valvomaan etujaan tai hoitamaan asioitaan.
Omaishoito
OMAISHOITAJAT JA LÄHEISET RY
Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka sairaudesta, vammaisuudesta tai muusta erityisestä hoivan tarpeesta johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti.
PÄÄKAUPUNKISEUDUN OMAISHOITAJAT
https://www.polli.fi/omaishoitajat/helsinki/
Vakuutusasiat
VAKUUTUSKESKUS
Bulevardi 28:n yhteisöt jakavat tietoa suomalaisesta finanssialasta ja vakuutustoiminnasta sekä toteuttavat alan yhteistyötä ja korvaustoimintaa.
* Finanssialan Keskusliitto (FK)
* Liikennevakuutuskeskus
Suomen tietokeskus ja korvausedustajat
* Potilasvakuutuskeskus
* Lääkevahinkovakuutuspooli
* Ympäristövakuutuskeskus
* Tapaturmavakuutuslaitosten liitto
* Finanssi- ja vakuutuskoulutus FINVA
* Finanssi- ja vakuutuskustannus Oy FINVA
VAKUUTUSKORVAUS
https://stm.fi/vakuutuslaakarit
Sivustolla tietoa vakuutuksista.
TYÖTAPATURMAKORVAUS
http://www.tvk.fi/tyotapaturma-ja-ammattitautivakuutus/
Lakisääteisestä tapaturmavakuutuksesta maksetaan korvauksia työtapaturman ja ammattitaudin aiheuttamista menetyksistä.
LIIKENNEVAKUUTUSKESKUS
Liikennevakuutuskeskus. Moottoriajoneuvon liikenteeseen käyttämisestä aiheutunut vahinko korvataan pääsäännön eli ns. ankaran vastuun mukaisesti.
VAKUUTUS JA RAHOITUSNEUVONTA
FINE neuvoo asiakkaita vakuutus-, pankki- ja arvopaperiasioihin liittyvissä ongelmatilanteissa.
Muut
HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI
HUS eli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri muodostuu viidestä sairaanhoitoalueesta: HYKS, Hyvinkää, Lohja, Porvoo ja Länsi-Uusimaa. HUS on Suomen suurin terveydenhuollon toimija ja toiseksi suurin työnantaja.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin kuuluvat:
HUSin lisäksi Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirit.
PÄIHDELINKKI
Päihdelinkki on ollut vuodesta 1996 Suomen suosituin internetpalvelu päihteistä ja riippuvuuksista. Palvelu on tarkoitettu päihteiden käyttäjille ja heidän läheisilleen, sekä kaikille päihdetiedosta kiinnostuneille. Palvelu on hyödyllinen myös ammattilaisille ja opiskelijoille.
THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
MIELENTERVEYSKUNTOUTUJIEN ASUMISKUNTOUTUS
Mielenterveyskuntoutujien tuettu asuminen | Helsingin kaupunki
Tuettua asumista järjestetään Auroran avohoitovalmennuksessa, Haagan ja Myllypuron kuntoutuskodeissa, Oulunkylän ja Etu-Töölön asuintaloissa sekä Niemikotisäätiön asumiskuntoutusyksiköissä.