Näytä valikko

Tapahtunutta


* Asiantuntijaluennot
Jäseniltojen ohjelmia


Keväinen tervehdys 2021

Toivotamme kaikille V-S Aivovammayhdistyksen jäsenille hyvää kesää linkkinä olevan Sadun keväisen musiikkitervehdyksen myötä. Satu on työstänyt esitystä kevään mittaan, ajatuksenaan esiintyminen kevätjuhlassa. Kun kevätjuhla nyt jouduttiin perumaan, niin esitys videoitiin ja pääset katsomaan sen klikkaamalla kuvaa tai tästä.

Hallitus

 

Yhdistyksen vuosikokous 2021

Kokous pidettiin 27.4. ja kokouksessa käsiteltiin mm. vuoden 2020 tilinpäätös, päätettiin vastuuvapaudesta ja valittiin vuoden 2021 hallitus. Hallituksen kokoonpano löytyy Jäsentiedotteet-välilehdeltä.

Asiantuntijaluennot

Aivovammojen käypähoitosuositus

Neurotraumatologian professori ylilääkäri Olli Tenovuo piti yhdisytyksemme tämän syksyn asiantuntijaluennon aiheenaan jokin aika sitten uusittu aivovammojen käypähoitosuositus. Esitysmateriaali on luettavissa täältä.

Tukea arkeen

Tyksin sosiaalityöntekijä (YTM) Taina Kiuru oli 17.11. pitämässä syksyn asiantuntijaluentomme otsikolla ”TUKEA ARKEEN virallisesti ja torellisesti”. Illan esitysmetriaali löytyy tästä.

Esitysillassa jaossa ollut vihkonen ”Sosiaaliturvan tarkistuslista 2020” löytyy täältä.

 

Aivovammakuntoutuksen vaikuttavuus, nykytila ja tulevaisuuden näkymät

Luennoitsijana neuropsykologi Anna Ryösä, Attentio Oy. Luennolla ovat mukana myös toimintaterapeutti Sirke And sekä fysioterapeutit Kati Peltomäki ja Lotta Henriksson. Attention nettisivut: https://www.attentio.fi/ Esitysmateriaali löytyy tästä.

Vinkkejä aiheesta

Miten kuntoutan itseäni

Kuvassa Tarja Ketola ja Terje Vainio

Syksyn asiantuntijaluennolla (20.11.2018) kliininen neuropsykologi Tarja Ketola kertoi miten jokainen voi kuntouttaa itse itseään. Tarja Ketolan tekemä luetomateriaali on luettavissa täältä.

 

 

 

Aivovammoihin liittyvät kielelliset oireet, millaisia ne

Marjaana sai muistoksi pitämästään luoennosta kukkia ja maailman hevosrodut -kirjan

ovat ja mitä tällä hetkellä tutkitaan?

Neurologisten häiriöiden erikoispuheterapeutti Marjaana Raukola-Lindblom piti syksyn asiantuntijaluennon otsikon aiheista. Luento oli yleisön mielestä hyvä ja kiinnostava. Sitä kuvatkoon runsas positiivinen palaute ja yleisön tiivis mukanaolo luennon aikana ja vielä sen jälkeenkin. Illan luentomateriaali löytyy tästä.

 

 

Aivovammojen diagnostiikan ja hoidon kehitys – historiaa ja tulevaisuutta

Luento oli yhdistyksemme Suomi 100-tapahtuma, aiheena: Aivovammojen diagnostiikan ja hoidon kehitys – historiaa ja tulevaisuutta. Luennoitsija oli

Tenovuo saa pienen muiston pitämästään luennosta pj Pihlajamaalta

neurologian ja neurotraumatologian dosentti Olli Tenovuo. Luento pidettiin ti 21.11.2017 Turun Ortodoksisen kirkon srk-salissa. Sali tuli täyteen luennosta kiinnostuneita jo ennen klo 18 ja siksi viime hetken tulijoita ei turvallisuusmääräysten perusteella voitu enää päästää sisälle.

Liitteenä tässä (pdf, 4720 kt) on dosentti Tenovuon esitysmateriaali. Esityksessä kuvattu video löytyy Aivovammaliiton sivuilta ja sinne on linkki tässä.

 


Musiikin merkitys kuntoutuksessa

Kliininen neuropsykologi Tarja Ketola piti yhdistyksen kevään asiantuntijaluennon. Luennon aiheena oli musiikin merkitys kuntoutuksessa. Illan aikana näytetty luentomateriaali löytyy täältä.


Aivovammojen kuvantaminen

Dosentti Timo Kurki luennoi aivovammojen kuvantamisesta yhdistyksen syksyn asinatuntijaluennolla. Luennolla pidetty esitysmateriaali löytyy täältä ja luennolta tehty video on katsottavissa täältä (YouTube, 1h7min)


Toiminnanohjauksen ongelmat aivovammoissa

Toimintaterapeutti lehtori Tuija Suominen Romberg piti kevään asiantuntijaluennon ja puhui toiminnanohjauksen ongelmista aivovammmatapauksissa. Tuija esitys löytyy täältä.


Jaksaminen ja väsymyksen hallinta

Tämän vuoden syksyn asiantuntijaluennon piti kliininen neuroprykologi Tarja Ketola. Luennon aiheena oli jaksaminen ja väsymyksen hallinta. Luentomateriaali on luettavissa täältä. Tarja oli tehnyt myös yhteenvedon luennon pääsisällöstä. Hän jakoi sitä monisteena luentotilaisuudessa ja sekin on luettavissa tästä.

Luento oli saanut asiasta kiinnostuneet runsain joukoin liikkeelle. Tapahtumaan oli saapunut yli 80 kuulijaa, jonka seurauksena sali oli melkein täynnä ja keskustelu oli vilkasta.


Puheterapian tavoitteet aivovamman jälkeen

Toinen tämän vuoden asinatuntijaluennoista pidettiin totutusti Turun Ortodoksikirkon srk-salissa ke 19.11.  Puhujana oli erkoispuheterapeutti Marjaana Raukola-Lindblom.

Kuulimme ICF-viitekehyksestä, jota Puheklinikka käyttää aikuisneurologisen puheterapian tavoitteen asettelussa. Marjaanan esitysmateriaali löytyy täältä.


Aivovamma ja arki

Varsinais-Suomen Aivovammayhdistyksen asiantuntijaluentosarjan toisen kierroksen toisena puhujana oli jälleen kliininen neuropsykologi Tarja Ketola ti 15.4.2014.

Hän piti mielenkiintoisen ja runsaasti ajatuksia ja kysymyksiä herättävän luennon aivovammautuneen selviytymisestä jokapäiväisissä toiminnoissa. Aivovamman jälkitilan oireista tunnin esityksen aikana Tarja käsitteli pääasiassa väsyvyyttä ja toiminnan ohjauksen aiheuttamia ongelmia. Hänen esityksensä löytyy kuitenkin kokonaisuudessaan täältä.


Toiminta takuaa, auttaako terapia?

Varsinais-Suomen Aivovammayhdistyksen asiantuntijaluentosarjassa vuorossa oli toimintaterapia. Luennon piti toimintaterapeutti Kari Löytönen. Hän piti hyvin käytännönläheisen luennon otsikon aiheesta. Karin luennon pääasiat on luettavissa liitteenä olevasta esitysainesitosta.


Traumaattisen aivovamman aiheuttamat ongelmat sosiaalityön näkökulmasta

Edellisten vuosien tapaan Varsinais-Suomen Aivovammayhdistys järjesti syksyisen ja keväisen asiantuntijaluennon nyt 13.11.2012. Luento pidettiin perinteiseen tapaan Turun ortodoksisen kirkon seurakuntasalissa. Tällä kertaa luennoitsijana oli Tyksin johtava sosiaalityöntekijä Erkki Pitkänen. Luentomateriaali löytyy täältä. Viitisenkymmentä tiedonjanoista oli paikalla ja he pääsivät itse kuulemaan Erkin asiantuntevaa puhetta ja tekemään kysymyksiä aiheesta.


Aivovamman jälkeiset vuorovaikutushäiriöt ja elämän laatu

Erikoispuheterapeutti Marjaana Raukola-Lindblom luennoi otsikon aiheesta Varsinais-Suomen aivovammayhdistyksen asiantuntijaluentosarjan tilaisuudessa 8.11.2011. Ortodoksisen kirkon srk-salissa oli ilahduttavasti jälleen kuutisenkymmentä asiasta kiinnostunutta kuulijaa. Kiitos kaikille osallistujille. Marjaanan luentomateriaali löytyy täältä.


Aivo- ja niskavammat – oireet ja niiden kanssa eläminen

Kliininen neuropsykologi Tarja Ketola luennoi aivo- ja niskavammoista Varsinais-Suomen aivovammayhdistyksen asiantuntijaluentosarjan tilaisuudessa 5.4.2010 jo tutuksi tulleessa paikassa, Ortodoksisen kirkon srk-salissa. Luento pidettiin jälleen salintäytteiselle yleisölle, kuulijoita oli paikalla  kuutisenkymmentä. Ketolankin luentomateriaali löytyy luettavaksesi täältä (PDF, 1127 kt).


Aivovamma – terveydenhuoltomme laiminlyödyin ongelma

MD, PhD, Senior neurologist Olli Tenovuo luennoi Varsinais-Suomen aivovammayhdistyksen tilaisuudessa 16.11.2010. Kuulijakuntaa oli reilusti yli 100 henkeä kuuntelemassa ajankohtaista ja mielenkiintoista aihetta. Tenovuon luentomateriaali löytyy luettavaksesi täältä tai hänen omilta sivuiltaan http://www.ollitenovuo.com/71

Alkuun


Jäseniltojen ohjelmia

Robotisoitu kävelykuntoutus

Kuntoutuspäällikkö Arja Toivonmäki Neuropiste Oy:stä oli jäsenillassa 6.10.2020 esittelemässä robotisoidun kävelykuntoutuksen hyödyistä neurologisia sairauksia sairastaville. Arjan esitys löytyy täältä.

Turun kaupungin liikuntapalveluiden esittely

Turun kaupungin liikuntapalveluvastaava Tuulia Viberg esitteli Turun kaupungin liikuntapalveluita erityisryhmille. Tuulian esitys löytyy täältä.

Puheterapiaopiskelijoiden opinnäytetyön tulosten esittely ti 5.11.2019

Opinnäytetyö liittyi aivovammansaaneiden henkilöiden tunteiden tunnistamiseen sekä kommunikaatiotaitoihin. Luentomatriaalit löytyvät alla olevien linkkien kautta

Laura Ropon esitysmateriaali löytyy tästä

Laura Saukon esitysmateriaali löytyy tästä

Varatuomari Kalle Puhalainen kertoi jäsenillassa 1.10.2019 perhelakiasioista

Perhelakiasiat Puhalainen on Raisiolainen lakiasiantoimisto, joka on keskittynyt lähinnä perhe- ja perintöoikeusasioihin. Kalle Puhalainen oli jäsenillassamme puhumassa testamentista, edunvalvonnasta, perunkirjoituksesta, perinnönjaosta ym. Kallen esitys ja hänen yhteystietonsa löytyvät tästä.

Johtaja Mårten Kvist Medicortex kertoi jäsenillassa ti 18.9. aivovammojen tutkintamenetelmistä

Medicortex on innovatiivinen bPiotekniikkayritys. Heidän tavoitteenaan on kehittää biologisiin merkkiaineisiin perustuva pikatesti aivovammojen toteamiseksi. Toinen tavoite on kehittää lääkehoito aivovammojen hoitoon. Illan aikana esitetty materiaali ei ole julkaistavissa netissä, mutta vastaavista asioista kerrotaan Medicortexin julkaisemissa Youtube-videoissa.  Alla muutamia, lisää löytyy Youtubesta hakutekijällä ”medicortex”.
https://www.youtube.com/watch?v=z1eeuOhXXJ8
https://www.youtube.com/watch?v=R5HCAcy-tWM
https://www.youtube.com/watch?v=Wknvv9Apb0A

Askasteluilta 3.4. Happy Housessa

Huhtikuun ensimmäisenä jäseniltana tehtiin pientä askartelua Marjatta Järvisen johdolla. Puolitoista tuntia riitti jokaiselle kuvan mukaisen paperitaittelutyön tekemiseen.

 

Joulujuhla Happy Housessa

Joulupukki, klikkaa kuvaa!
Kiltit lapset

Vammaisten henkilöiden työllistymisen edistäminen

Jäsenillan aiheena oli vammaisten henkilöiden työllistymisen edistäminen. Aiheen alusti Lihastautiliitosta Liisa-Maija Verainen. Mielenkiintoisen esityksen esitysaineisto löytyy tästä. Illan aikana osallistujille jaettu aineisto löytyy linkkien kautta oheisesta esitysmateriaalista.

Aistiympäristö ja esteettömyys, aivovamman saaneiden henkilöiden kokemana

Jäsenilta, AMK:n opiskelijat Emmy Juola, Leena Renholm ja Heidi Viirla-Rantanen olivat tehneet haastattelututkimuksen ”Aistiympäristö ja esteettömyys, aivovamman saaneiden henkilöiden kokemana” Emmy ja Leena eisttelivä työnsä tuloksia jäsenillassa 1.11.2016 Työn haastattelurunkona käytettyä tarkistuslistaa esteettömyysasioiden tarkastelun tueksi löytyy täältä ja työ kokonaisuudessaan täältä.

Aivovaurion aiheuttama elämänmuutos puolisolle, selviytyminen uudessa elämäntilanteessa

Aivovammaliiton palvelusuunnittelija Anna-Mari Bruns kävi jäsenillassamme 6.11. esittelemässä  sosionomin tutkintoon liittyvää opinnäytetyötään. Haastattelututkimuksessa oli mukana myös V-S Avyn jäseniä. Opinnäytetyön otsikko on ”Aivovaurion aiheuttama elämänmuutos puolisolle, selviytyminen uudessa tilanteessa”. Anna-Marin käyttämä esitysmateriaali löytyy tästä ja opinnäytetyö kokonaisuudessaa löytyy tästä.

Alkuun