Yhdistysuutiset

Aivovammayhdistys Hyvinkään sairaalan Olka-pisteellä

Aivovammaviikon tapahtumiin kuului Avy:n esittäytyminen Hyvinkään sairaalan Olka-pisteellä 14.11.2023. Esittelypisteellä kävi vierailulla Avy:n sihteeri Sirkka Dahlman sekä yhdistyksen toimistolla työkokeilussa oleva assistentti Kaija Haavisto.

Kuvassa vasemmalta lukien Aivovammayhdistyksen sihteeri Sirkka Dahlman, kolme hyvinkääläistä järjestöaktiivia Sakke Pihlaja, Sanna ja Kari Sarja.

“OLKA on koordinoitua järjestö- ja vapaaehtoistoimintaa sairaaloissa. Tavoitteena on tarjota potilaille ja heidän läheisilleen kiireettömiä kohtaamista sekä antaa tukea sairauteen sopeutumisessa. Hyvinkäällä OLKA on Hyvinkään sairaalan ja Keski-Uudenmaan Yhdistysverkoston yhteistyötä.” https://www.hus.fi/potilaalle/sairaalat-ja-toimipisteet/hyvinkaan-sairaala/olka-toiminta-hyvinkaan-sairaala

Idea Avy:n osallistumisesta OLKA-toimintaan lähti liikkeelle 2020 kun yhdistys kävi Aivovammaliiton kanssa tutustumiskäynnillä Hyvinkään sairaalassa. Sairaala suositteli toimintaan mukaan tuloa ja Sanna ja Kari Sarja ottivat tehtävästä vetovastuun.

Kaikki vastuuhenkilöt ovat yhdistyksen aktiivisia toimijoita. Pisimpään Avy:n on kuulunut Kari Sarja, hän liittyi jo vuonna 1992 jäseneksi. Hänen vaimonsa Sanna Sarja tuli mukaan vuonna 2008 muuttaessaan avioitumisen jälkeen Mikkelistä Hyvinkäälle. Sarjan pariskunta perusti aikanaan vertaisryhmän Hyvinkäälle, kun paikkakunnalla ei ollut mitään yhdistyksen omaa toimintaa. Ryhmässä on monenlaista toimintaa; mm. kulttuuria, liikuntaa ja kahvittelua. 

Nykyisin Sakke Pihlaja vetää Hyvinkään toimintaryhmää. Hän on ollut Avy:n jäsenenä vuodesta 2019. Hän aloitti vuorostaan ryhmän vetäjänä kun Sarjan pariskunta oli vetänyt sitä jo monta vuotta. 

Ennen vierailun päättymistä saimme osastonhoitajalta luvan käydä tutustumassa neurologian osastoon. Saken johdolla kiersimme osastoa. Sakke on itse saanut vaikean aivovamman vuonna 2015 ja oli kuntoutumassa juuri tällä samalla osastolla. Sakke on  kuntoutunut todella hyvin, melkein ainoana oireena on enää väsyminen, joka sekin on helpottanut paljon. 

Osaston käytävillä oli esillä kuntoutusvälineitä joiden avulla Sakkekin oli opetellut mm. uudelleen kävelemään.

Kiitoksena aktiivisesta vertaisryhmän vetämisestä sekä luotettavasta ja jämptistä hallitustyöskentelystä Avy tarjosi aktiiveille lounaan ja pullakahvit sairaalan kanttiinissa.


Liittokokous ja yhdistysten koulutuspäivä Taitotalolla Helsingin Pitäjänmäellä

Perjantaina 27.11. kokoonnuttiin yhteiseen koulutuspäivään, jonka teemana oli Turvallisemman tilan periaatteet. Päivän toteutuksesta vastasi liiton järjestösuunnittelija Johanna Tervo. Koulutusta veti Kansalaisfoorumin koulutussuunnittelijat Fon Krairiks sekä Minna Lepistö.

Päivän aikana tuotettiin yhdessä periaatteita, joilla voidaan parantaa fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen turvallisuuden tunnetta yhdistysten tilaisuuksissa. Vuoden lopussa yhdistyksille lähetetään niistä kooste, jota on tarkoitus laittaa toimitiloihin ja verkkoon osallistujien nähtäville.

Lauantaina 28.10. liiton syyskokoukseen osallistui paikan päällä 25 edustajaa sekä 5 edustajaa etänä. Käytössä oli ensi kertaa ainoastaan sähköinen äänestystapa Hejmo. Sovelluksen käyttö onnistui sujuvasti kaikilta. Aivovammayhdistyksestä hallitukseen tuli äänestyksen jälkeen valituksi varsinaiseksi jäseneksi Sirkka Dahlman ja Mikko Ratia varajäseneksi. Onnittelut heille valinnasta!

Lisää päivien annista tulossa netti-Aivoitukseen.


Tutustumiskäynti Malmin Varustamolla

Yhdistyksen ja liiton väkeä kävi tutustumassa Malmilla sijaitsevaan monitoimitilaan 18.10.2023. Idea mahdollisesta yhteistyöstä tuli liiton järjestösihteeri Anu Kainulaiselta, joka oli käynyt lounaalla talon Waste&Feast- hävikkiruokaravintolassa. 

Varustamolla toimii Malmin seurakunta, edellä mainittu hävikkiruokala sekä muita alueen toimijoita. Tarjolla on erilaisia kokoontumistiloja kerhohuoneista isoon ruokasaliin. Tiloja meille esitteli seurakunnan suntio Mirja Perälä. 

Aivovammayhdistys voisi esimerkiksi varata käyttöönsä jonkin tilan kerhotoimintaan. Tai ruokasalissa voisi pitää isommankin tilaisuuden, esim. jonkin luennon. Tilan tarvetta ei tarvitse tietää kovin kauaa etukäteen, vaan muutaman viikon varoajalla saa tilattua tilan.

Malmin Varustamo olisi hyvä vaihtoehto myös sijaintinsa puolesta. Juna-asemalla on vain lyhyt kävelymatka kuin myös Aivovammaliiton toimistolle, joten järjestelyjä olisi helppo tehdä.

Tapahtumien ja kerhojen suunnittelu alkoi itämään. Katsotaan tulevaisuudessa millaista yhteistyötä syntyy. Varustamoa kannattaa ehdottomasti alkaa hyödyntämään toiminnassamme.


Yhdistys osallistui Sairaanhoitajapäiville

Aivovammaliitto kutsui yhdistyksemme Messukeskukseen Sairaanhoitajapäiville 21.-22.9.2023. Yhteisellä näyttelypisteellämme oli paljon kävijöitä, myös entisiä liiton työntekijöitä sekä muita yhteystyötahojen edustajia. Liiton arpajaisten palkintona ollut tehokas pyöräkypärä sai ensihoidonkin työntekijöiltä kiitosta. Mutta kuten eräs ambulanssikuski totesi, niin harmillisen usein sitä kypärää ei löydy onnettomuuspaikalta. Eli turvallisen pyöräilyn merkitystä tulee korostaa jatkossakin.

Ensimmäisenä päivänä yhdistyksen puolelta messuihin osallistuivat sihteeri Sirkka Dahlman, puheenjohtaja Riitta Hätinen sekä  harjoittelija Kaija Haavisto. Perjantaina paikalla olivat Ulla Reiterä-Paajanen sekä Mikko Ruponen. Saara Auvinen oli avustajakoiransa Uskon kanssa paikalla molempina päivinä. He olivatkin messujen ehdoton vetonaula. Aivovammautuneiden osallistuminen oli tärkeää messuvieraille, sillä keskustelujen kautta saa paljon sellaista tietoa, mikä ei välttämättä välity esitteiden kautta.

Lisää Sairaanhoitajapäivistä seuraavassa Aivoituksen numerossa.

Sirkka ja Riitta Sairaanhoitajapäivillä 2023
Sihteeri Sirkka Dahlman ja puheenjohtaja Riitta Hätinen messupisteellä.

Yhdistyksen syyskokous koolla 1.10.2023 Helsingin Malmilla

Image by jcomp on Freepik

Sunnuntaina kokoontui 13 yhdistyksen jäsentä syyskokoukseen. Tärkeimpinä asioina oli nimenmuutos ja sääntöuudistus joka koskee yhdistyksen hallituksen jäsenmäärää; uusien sääntöjen mukaan riittää pienempi jäsenmäärä (4-6 hlöä) kuin aiemmin.

Nimenmuutos oli merkittävä uudistus. Nimi muuttuu alkuvuodesta Aivovammayhdistyksestä Uudenmaan aivovammayhdistykseksi (U-avy ry). Nimenmuutos oli syytä tehdä, jotta yhdistykseen liittyvät eivät sekoita Liittoa ja yhdistystä. Myös muut alueyhdistykset ovat nimetty alueellisesti. 

Jäsenmaksua ei haluttu ensi vuodeksi korottaa, joten summa on edelleen sama 18€ kuin kuluvanakin vuonna.

Syyskokous päätti ottaa ensi vuonna käyttöön yhdistyksen vuosikellon, jonka avulla on helpompi suunnitella hallinnollisia aikatauluja ja muuta toimintaa.